maandag 29 oktober 2012

Wat is plastische chirurgie

Plastische chirurgie wordt vaak gezien als een vorm van chirurgie om er mooier uit te zien en waar veel geld voor wordt betaald. Maar plastische chirurgie is niet alleen maar om mooi te zijn, het kan ook worden uitgevoerd vanwege medische noodzaak.

Plastische chirurgie: medische noodzaak
Er zijn vormen van plastische chirurgie die worden uitgevoerd omdat er een medische noodzaak aan ten grondslag ligt. Hierbij kan je denken aan een borstprothese nadat er een borst is geamputeerd ten gevolge van borstkanker. Maar ook kan het gaan om een huidtransplantatie nadat iemand zware brandwonden heeft opgelopen. Plastische chirurgie waar een medische noodzaak aan ten grondslag ligt, wordt vergoed door de zorgverzekering.

Plastische chirurgie: mooi worden
Echter wordt er ook plastische chirurgie toegepast op mensen die geen medische noodzaak hebben. Deze mensen laten zich opereren omdat zij er mooier uit willen zien, ze nog grotere borsten willen hebben of een gladdere huid wensen. De redenen waarom deze mensen dat doen, zijn zeer divers. Omdat ze het zelf willen, maar het kan ook zijn omdat anderen zeggen dat iets aan hun lichaam niet mooi is.

Plastische chirurgie is niet alleen borstvergrotingen
Veel mensen denken bij plastische chirurgie al direct aan borstvergrotingen, facelifts en botox-behandelingen. Toch houdt de plastische chirurgie veel meer in. Het is een medisch specialisme dat niet altijd voor medische doeleinden wordt gebruikt. Niet iedereen mag zich plastisch chirurg noemen: deze persoon moet eerst medicijnen gestudeerd hebben en zich hebben gespecialiseerd in de plastische chirurgie.

De plastische chirurgie houdt verder in dat er correcties aan het lichaam gedaan kunnen worden. Enkele voorbeelden hiervan zijn borstvergrotingen en -verkleiningen, gezichtscorrecties en huidtransplantaties. Ook kan de plastische chirurgie toegepast worden wanneer er sprake is van overtollige huid of vet.

Liposuctie
Liposuctie is ook een onderdeel van de plastische chirurgie. Bij liposuctie wordt er op bepaalde delen van het lichaam (buik, billen, benen) opgehoopt vet weggezogen. Zodoende wordt de patiƫnt slanker.

Voor- en tegenstanders van plastische chirurgie
Er zijn veel voor- en tegenstanders te vinden van de plastische chirurgie. Tegenstanders roepen dat het schandalig is dat artsen hieraan meewerken en vinden dat plastische chirurgie alleen toegepast mag worden op mensen waarbij een medische noodzaak bewezen is, bijvoorbeeld na een borstamputatie of ernstige brandwonden.

Voorstanders daarentegen zeggen dat de plastisch chirurgen zelf de keuze hebben om dit beroep uit te oefenen en of ze mensen behandelen met of zonder medische noodzaak. Dat de behandelingen over het algemeen zeer prijzig zijn, nemen de voorstanders voor lief. Als iemand graag iets aan zijn/haar uiterlijk wilt veranderen, dan is dat toch de keuze van die persoon zelf? En als die persoon er veel geld voor wilt neerleggen, heeft een ander daar niets over te zeggen.

Wat is jouw mening?
De schrijver van deze tekst is erg benieuwd naar jouw mening over plastische chirurgie. Ben jij een voorstander of tegenstander van plastische chirurgie? En waarom? Hou het echter wel netjes en ga geen mensen uitschelden of benadelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten