vrijdag 19 oktober 2012

Wat is verkoudheid

Infectie van de luchtwegen
Een verkoudheid (ook wel acute virale nasofaryngitis genoemd) is een virusinfectie aan de bovenste luchtwegen. Men rekent de neus en de keel tot de bovenste luchtwegen.

Symptomen van een verkoudheid
De meest voorkomende symptomen bij een verkoudheid zijn niezen, het hebben van een loopneus of een verstopte neus, keelpijn, regelmatig hoesten, hoofdpijn en/of vermoeidheid. Niet elk symptoom hoeft bij een verkoudheid aanwezig te zijn, de symptomen zijn immers per persoon verschillend. In enkele gevallen is ook conjunctivitis een symptoom van verkoudheid. Dit is het hebben van rode en/of jeukende ogen.

Is verkoudheid een ziekte
Verkoudheid wordt wel een infectieziekte genoemd, maar of men verkoudheid ook echt een ziekte kan noemen is discutabel. Doorgaans is een persoon die last heeft van verkoudheid niet bedlegerig (bedlegerig is als iemand een lagere tijd op bed blijft liggen) en kan de verkouden persoon gewoon zijn of haar dagelijkse werkzaamheden voortzetten.

Duur van de verkoudheid
Een verkoudheid duurt doorgaans vijf tot zeven dagen. Soms kan het voorkomen dat iemand twee weken of langer verkouden is. In dat geval wordt ook aangeraden om een bezoek te brengen aan de huisarts, zelfs als je geen last hebt van de verkoudheid!

Hoe vaak word je verkouden
Hoe vaak iemand verkouden wordt, hangt onder andere af van de persoon en zijn/haar lichamelijke en geestelijke conditie. Gemiddeld is een volwassen persoon tussen de twee en vier keer per jaar verkouden, terwijl dit bij schoolgaande kinderen tot twaalf jaar aanzienlijk hoger ligt. Kinderen tot twaalf jaar kunnen met gemak vijftien keer per jaar verkouden worden.

Voorkomen van verkoudheid
Er bestaat niet echt een vaste methode om verkoudheid te voorkomen. Het is een infectieziekte die zich door de lucht verspreidt (bij praten, hoesten, niezen) en ook door lichamelijk contact. Als je net je neus hebt gesnoten, of je hand voor je mond hebt gehouden toen je moest hoesten, en je raakt vervolgens een ander persoon aan, is de kans groot dat de ander ook verkouden wordt. Een manier om verkoudheid zoveel mogelijk te voorkomen is om regelmatig je handen te wassen en daarnaast gebruik te maken van wegwerp-zakdoekjes, die je na elk gebruik in de prullenbak gooit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten