donderdag 18 oktober 2012

Wat is sneeuw?

Simpel gezegd is sneeuw een vorm van neerslag die volledig bestaat uit ijskristallen. In sommige landen valt er dikwijls sneeuw, terwijl sneeuw in Nederland vrij weinig voorkomt. In dit artikel zal beschreven worden wat sneeuw nu precies is.

Het ontstaan van sneeuw
Wanneer het vriest (dus wanneer de temperatuur onder het nulpunt gedaald is), bestaat er de kans dat zich sneeuw gaat vormen. Veelal valt er alleen sneeuw wanneer er temperaturen bereikt worden van -5 tot -25 graden Celsius. Door de kou vormen zich in de lucht ijskristallen. Deze ijskristalletjes zijn minimaal van grootte en tijdens hun weg naar beneden komen ze met elkaar in aanraking. Wanneer de kristalletjes met elkaar in botsing komen, blijven ze aan elkaar vastzitten en vormen ze sneeuwvlokken. Hoe meer ijskristallen er met elkaar in botsing zijn gekomen, hoe groter de sneeuwvlokken zullen zijn. Daardoor komt het voor dat sneeuwvlokken per sneeuwbui verschillend van grootte kunnen zijn. En zelfs onderling verschillen zij veel van elkaar. Een sneeuwvlok bestaat dus uit ijs en lucht tussen de naalden. De compactheid van sneeuw is te vergelijken met een kussen vol donsveren.

Overlast door (hevige) sneeuwval
Zeker in perioden waarin het flink heeft gesneeuwd en zich enkele centimeters tot soms wel meerdere meters sneeuw op de straten bevinden, kan sneeuw voor veel gevaar en overlast zorgen. Doordat het altijd vriest wanneer het sneeuwt, kan de vorst ervoor zorgen dat de sneeuwlaag spiegelglad wordt, waardoor onder andere auto's niet tot nauwelijks meer bestuurbaar zijn, veel moeite hebben met remmen en er dus veel meer ongelukken gebeuren dan op een zomerse dag. Naast het feit dat bevroren sneeuw op het wegdek voor ongevallen kan zorgen, kan ook een sneeuwbui of een sneeuwstorm voor vele gevaren zorgen. Bij een hevige tot zware sneeuwbui is het niet ongebruikelijk dat het zich voor automobilisten maximaal 300 meter bedraagt, en te vergelijken met hevige, laaghangende mist.

Wanneer er tijdens een sneeuwval hevige tot zware wind staat, gaat de sneeuw stuiven en ontstaan er sneeuwduinen. Voor Nederlandse begrippen houdt het in dat het KNMI een weeralarm voor sneeuwjacht uitzendt, bij een windkracht van 6 of 7. Bij windkracht 8 wordt het weeralarm veranderd in sneeuwstorm.

Dichtheid van sneeuw
De dichtheid van verse sneeuw bedraagt ongeveer 100 kilo per vierkante meter. De dichtheid van sneeuw hangt echter af van verschillende factoren. Zo hangt het onder andere af van de aanwezige lucht tussen de ijskristallen of in hoeverre de sneeuw samengedrukt is. De sneeuw wordt samengedrukt door bijvoorbeeld het maken van een sneeuwbal of als er overheen gelopen wordt. Hoe meer de sneeuw is samengedrukt, hoe hoger de dichtheid is. Dit kan zelfs oplopen tot 900 kilo per vierkante meter.

Verschillende soorten sneeuw
Er zijn, zoals je misschien wel weet, verschillende soorten sneeuw. Hieronder vind je enkele voorbeelden van de verschillende soorten sneeuwval en sneeuwdek:

- Natte sneeuw: sneeuw gemengd met regen of bestaat enkel uit half gesmolten sneeuwvlokken
- Droge sneeuw: sneeuw die valt bij een temperatuur van minimaal 0 graden Celsius
- Motsneeuw: sneeuw die in natte korrels van hooguit 5 millimeter naar beneden valt
- Poedersneeuw: sneeuw in fijne, droge korrels van hooguit 5 millimeter groot
- Korrelsneeuw: sneeuw in onregelmatig gevormde korrels (de korrels zijn zacht en samendrukbaar) tot 5 millimeter groot
- Driftsneeuw: sneeuw die reeds gevallen is, maar die door een krachtige of hevige wind weer wordt opgewaaid
- Poolsneeuw: Sneeuw van min of meer losse kristallen bij vrij lage temperaturen.

Sneeuw om mee te bouwen
Op enkele gebieden in de wereld wordt sneeuw toegepast als bouwmateriaal. Het meest bekende bouwwerk dat gemaakt wordt van sneeuw is de iglo: de woning van Eskimo's. Daarnaast worden er ook sneeuwhutten gemaakt van sneeuw, of sneeuwhotels.

Wanneer men sneeuw als bouwmateriaal gebruikt, wordt er compacte, samengeperste sneeuw uitgezaagd, en deze uitgezaagde blokken worden op elkaar gestapeld totdat het gewenste bouwwerk is ontstaan. Een andere manier om gebouwen van sneeuw te maken is om een opgespoten berg sneeuw uit te hollen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten