donderdag 18 oktober 2012

Wat is sperma?

Wat is sperma
Sperma is, simpel gezegd, een door mannelijke dieren geproduceerde vloeistof met daarin geslachtscellen (zaadcellen). Bij de mens wordt het sperma ook wel 'semen' genoemd, tijdens de ejaculatie (het klaarkomen  uit de penis geloosd. De zaadcellen in het sperma worden continu aangemaakt in de teelballen van de man, welke uitrijpen in de bijballen. Wanneer de man een zaadlozing heeft (dus klaarkomt), zal de sperma 1 tot 3% zaadcellen bevatten. De overige 97 tot 99% is vocht welke afkomstig is uit de prostaat en de zaadblaasjes.

Wanneer de man een zaadlozing heeft (ejaculatie), gaat dit veelal gepaard met een orgasme. Toch zijn een orgasme en een zaadlozing twee verschillende dingen. Per zaadlozing zal er ongeveer 3 tot 5 milliliter sperma geloosd worden (een vingerhoedje vol) en bevat het tussen de 100 en 200 miljoen zaadcellen. Dit komt neer op 20 - 50 miljoen zaadcellen per milliliter.

Doordat er voortdurend zaadcellen aangemaakt worden in de teelballen, bestaat er de kans dat er een overschot aan spermacellen in de bijballen is.Wanneer de gerijpte zaadcellen in de bijbal na een maand nog niet naar buiten gestuwd zijn, zullen deze worden afgebroken.

Sinds een aantal jaren heeft de wetenschap het voor elkaar gekregen dat sperma voor een aantal jaren diep kan worden ingevroren, voor bijvoorbeeld doeleinden als kunstmatige inseminatie.

Samenstelling van sperma
Sperma bestaat uit twee onderdelen (componenten), namelijk:

- Zaadcellen
- Zaadvocht

Zaadcellen worden geproduceerd door de zaadballen. Het zaadvocht is een voedingsrijk plasma dat voor 1/3 wordt afgescheiden door de prostaat. De overige 2/3 wordt afgescheiden door de zaadblaasjes. Elk van deze organen (prostaat en zaadblaasjes) geeft het zaadvocht biochemische voedingsstoffen mee, namelijk citroenzuur en fructose.

Het zaadvocht, ook wel semenplasma genoemd, is niet enkel verantwoordelijk voor het transport van zaadcellen door de mannelijke geslachtsorganen naar buiten en in de vrouwelijke  maar het zorgt ook voor een stijging van de pH-waarden in de vagina van de vrouw. Wanneer het zaadvocht van een goede kwaliteit is, zal dit vocht een pH-waarde hebben van 7,2 tot 7,8. Hiermee dient het zaadvocht als een soort buffer voor de zaadcellen, die in de veel zuurdere omgeving van de vagina moeten zien te overleven. Wanneer de pH-waarde onder de 6,2 komt, zullen de spermacellen namelijk niet kunnen overleven.

Sperma, ook wel ejaculaat genoemd, is een dikke vloeistof. Door een eiwitsplitsend enzym dat zich in het sperma bevindt, is afkomstig van de prostaat en vervloeit bij kamertemperatuur al na zo'n tien tot dertig minuten. Ditzelfde gebeurt wanneer het sperma zich in de vagina van de vrouw bevindt. Met het ontbonden zaadvocht, zal het grootste deel van de spermacellen met het vocht mee wegvloeien. Voor de overblijvende zaadcellen inde vagina is het een ware overlevingsstrijd om bij de eicel te komen die bevrucht dient te worden. Deze spermacellen moeten min of meer de Mount Everest beklimmen. Het is misschien wel duidelijk dat er voor een bevruchting een goede samenstelling van het sperma belangrijk is.

Het zaadvocht is min of meer een vloeistof die als voedsel dient voor de zaadcellen. Dit zaadvocht geeft de zaadcellen kracht en tevens beschermt het vocht de zaadcellen tegen vijandige cellen in de vagina.

Weetjes over sperma
- Een man komt gemiddeld 7200 keer klaar in zijn leven, waarvan 2000 keer komt door masturberen. In totaal komt er bij de man in zijn gehele leven 53 liter sperma vrij, met een gemiddelde snelheid van 45 kilometer per uur.
- Een man die lichamelijk en geestelijk gezond is, kan per dag 70 miljoen spermacellen produceren.
- Een theelepel met sperma bevat 5 calorieën (dit is meer dan een komkommer, maar minder dan een banaan!)
- Het eten van eieren schijnt goed te zijn voor de ontwikkeling van sperma.
- Een strakke broek of een mobieltje in de broekzak zou de ontwikkeling van sperma verminderen.
- Sperma is de lichaamsvloeistof die het meest wordt gevonden in hotels, met name in de badkamers.
- Een spermacel heeft een zwemsnelheid van 1 tot 3 millimeter per minuut.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten