donderdag 18 oktober 2012

Wat is slokdarmkanker

Er zijn veel aandoeningen die voor kunnen komen in de slokdarm. De meest ernstige hiervan is slokdarmkanker (oesophaguscarcinoom). In dit artikel lees je alles over deze levensbedreigende vorm van kanker.

Wat is slokdarmkanker (oesophaguscarcinoom)
Slokdarmkanker is een vorm van kanker die voorkomt in de slokdarm. Bij slokdarmkanker is het van belang dat de behandeling snel gestart wordt, omdat een oesophaguscarcinoom zeer snel metastaseert. Met metastaseren bedoelt men dat er uitzaaiingen plaatsvinden naar andere delen van het lichaam.

De meeste vormen van kanker aan de slokdarm zijn de plaveiselcelcarcinomen en adenocarcinomen. Een plaveiselcelcarcinoom is kanker aan het plaveiselepitheel van de slokdarm. Een adenocarcinoom is de aanwezigheid van cilinderepitheel in de slokdarm, wat normaal gesproken niet in de slokdarm voorkomt. Reden van de aanwezigheid van cilinderepitheel kan zijn dat er een verandering is ontstaan in het slijmvlies. Deze verandering kan veroorzaakt worden door een terugvloed van maaginhoud.

Roken, overmatig alcoholgebruik en contact met de kankerverwekkende stof asbest kunnen bijdragen aan het ontstaan van slokdarmkanker.

Metastasering
Een oesophaguscarcinoom staat bekend om de snelle metastasering. De losgelaten kankercellen verplaatsen zich meestal dor het lichaam via de lymfeklieren, maar verspreiding in de slokdarmwand zelf wordt ook gezien. Het is daarnaast nog mogelijk dat er metastasering via de bloedbaan plaatsvindt, dit is echter minder frequent.

Symptomen
De klachten die een patiënt met slokdarmkanker ervaart zijn:

- Obstructie (een blokkade)
- Stoornissen van de voedselpassage
- Bloedingen
- Braken van bloed
- Melaena (er zit bloed in de ontlasting)
- Slikproblemen

Patiënten met slokdarmkanker komen vaak te overlijden. De vijfjaarsoverleving is dan ook erg laag. Zelfs als de slokdarmkanker in een vroeg stadium ontdekt wordt en er geen metastasen aanwezig zijn, halen nog maar weinig patiënten de vijfjaarsgrens.

Behandeling van slokdarmkanker
Als er een groot vermoeden ontstaat dat iemand lijdt aan slokdarmkanker, vinden er onderzoeken plaats. Via een oesofagografie en een oesofagoscopie kan er vastgesteld worden of er een tumor aanwezig is in de slokdarm. Ook wordt er vaak een biopt genomen om te onderzoeken of het inderdaad gaat om een tumor.

Indien er is vastgesteld dat de patiënt slokdarmkanker heeft, zal er over het algemeen een operatie uitgevoerd worden. Dit houdt in dat de tumor uit de slokdarm gesneden wordt. De slokdarm (waar nu een gat in is ontstaan) zal korter gemaakt moeten worden. Doorgaans maken de artsen de maag vast aan het overige deel van de slokdarm, zodat de maag hoger in het lichaam komt te liggen. Als er voor een patiënt geen operatie mogelijk is (bijvoorbeeld bij al aanwezige uitzaaiingen) kan er besloten worden om radiotherapie toe te gaan passen. De patiënt wordt dan bestraald.

Wanneer ook radiotherapie geen of onvoldoende effect heeft, kan er besloten worden om een prothese in de slokdarm te plaatsen. De prothese is een kunststof buis die op de plaats van de vernauwing in de slokdarm geplaatst wordt. Op deze manier kunnen de vloeistoffen en het voedsel weer op een normale manier de slokdarm passeren. De belangrijkste klacht (slikklachten) wordt door deze vorm van therapie verminderd of de slikklachten zijn geheel verdwenen. Er moet echter wel vermeld worden dat het plaatsen van een prothese een palliatieve ingreep is om de symptomen en de klachten te laten afnemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten