maandag 29 oktober 2012

Wat is psoriasis

Psoriasis (ook wel psoriasis vulgaris genoemd) is een chronische huidaandoening, waarbij er te veel nieuwe cellen aan gemaakt worden door de epidermis. Een persoon met psoriasis zal op bepaalde plekken van het lichaam een sterke afschilfering van huidschubben hebben, veroorzaakt door het teveel aan nieuwe cellen. Ook zal er op die plekken veelal een rode huid zijn.

Wat is psoriasis
Psoriasis is een chronische huidaandoening die regelmatig voorkomt. Bij psoriasis maakt de epidermis versneld nieuwe cellen aan, waardoor er een overschot aan nieuwe cellen ontstaat op bepaalde plaatsen van het lichaam. De plaatsen waar de epidermis (opperhuid) een overschot aan cellen aanmaakt, is er een sterke afschilfering van huidschubben te zien, evenals roodheid. Er zijn periodes waarin de ziekte een vermindering van de symptomen laat zien, maar er zijn ook perioden waarin ze juist verergeren. De huid van een psoriasispatiënt die aangedaan is (dus waar de huid rood is en sterk schilfert), vernieuwt zich in de 6 à 7 dagen. Bij mensen zonder psoriasis is dit 26 à 27 dagen. Daarnaast wijkt ook de huidstructuur van de zich vernieuwende huidlagen af. Ongeveer 2% van de wereldbevolking heeft psoriasis, wat neerkomt op 1 op de 50 inwoners. Typerend is dat de ziekte bij Zuid-Amerikaanse indianen veel minder voorkomt.

Een persoon met psoriasis hoeft zich geen zorgen te maken dat hij andere personen besmet; het is namelijk niet besmettelijk.

Soorten psoriasis
Er zijn een aantal soorten psoriasis. De meest voorkomende soort is psoriasis vulgaris ('psoriasis en plaque' genoemd). De meeste vormen laten witte huidschilfers en rode plekken op de huid zien. Deze plekken worden ook wel plaques genoemd, vandaar 'psoriasis en plaque'. Deze plaques hebben vier eigenschappen, namelijk:

- De plaques zijn duidelijk afgebakend.
- Het oppervlak van de plaques bestaat uit niet goed met elkaar samenhangende zilver-witte schilfers.
- Onder de schilfers vertoont de huid een glimmende, homogene roodheid.
- Wanneer je over een plaque krabt, laten de witte huidschilfers op een kaarsvet-achtige manier los. Wanneer ze loslaten, verschijnen er kleine bloeddruppeltjes op de rode huid. Dit wordt ook wel het "teken van Auspitz" genoemd.

Bij ongeveer 20% van de personen met psoriasis is ook het fenomeen van Koebner aanwezig. Door aspecifieke irritatie van de huid, bijvoorbeeld op de plaats waar je een kras hebt opgelopen of waar een brandwond heeft gezeten  treden er plaques op. Voorwaarde hierbij moet wel zijn dat er op die bepaalde plaats nog nooit psoriasis heeft gezeten. Ook wordt er wel gezien dat er veranderingen optreden aan de nagels, bij 50% van de patiënten treden er veranderingen op aan de vingernagels, bij 35% aan de teennagels. Deze veranderingen kunnen plaatsvinden:

- Vorming van kleine putjes in het nageloppervlak
- Een gelige verkleuring onder de nagel
- Door aantasting van keratine bevattende lagen in de nagel, krijgt deze een gelige kleur en wordt hij brokkelig.

Behandeling van psoriasis
Er zijn een aantal behandelingen mogelijk om psoriasis te bestrijden, namelijk topicale crèmes, laserbehandelingen en lichtbehandelingen.

Topicale crèmes
Het grootste deel van de patiënten met psoriasis wordt behandeld met een topicaal geneesmiddel. Zo zijn er enkele zalven die een zeer positief effect hebben op psoriasis. Doorgaans bevat dit geneesmiddel corticosteroïden, enkele merknamen die gebruikt worden zijn Diprosone en Dermovate. Soms worden er ook stoffen die verwant zijn aan vitamine D gebruikt (calcipotriol of calcitriol).

Laserbehandeling en lichtbehandeling
Een andere behandelmethode die wordt toegepast, is het behandelen van de plaques met Pulsed Dye Laser. Hierbij worden de bloedvaten die de psoriasis van voedingsstoffen voorziet, vernietigd. Hierna zal de plek verdwijnen. Een voordeel hiervan is dat de plek (zonder andere behandeling) relatief lang wegblijft en tevens kent deze behandeling geen ernstige bijwerkingen. Het nadeel is dat men steeds naar het ziekenhuis moet om zich te laten behandelen.
Ook wordt er regelmatig lichttherapie voorgeschreven. Echter moet er wel bij vermeld worden dat lichttherapie een verhoogde kans geeft op huidkanker, aangezien er bij laserbehandelingen en lichtbehandelingen gebruik wordt gemaakt van UV-licht.

Psoriasis is niet te genezen
Helaas is er nog steeds geen behandeling gevonden die ervoor kan zorgen dat iemand van psoriasis kan genezen. Elk van de behandelingen die toegepast worden, zal dienen om de symptomen te bestrijden. Mogelijk ontdekt men in de toekomst nog een behandelmethode die ervoor kan zorgen dat psoriasis genezen wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten